Runt dammen

Dammen har funnits länge, men för något år sedan var det dags att rensa upp och åtgärda. En del inplanterade växter och andra som tyckte att det var ett bra ställe att ockupera.
Jag oroade mig för hur en röd näckros skulle gilla att bli hanterad. Den trivs fortfarande trots att den blev ganska hårt åtgången.
IMG_4412   IMG_3579

En liten vattensprut har vi som ger ett fint porlande ljud.
En groda bor i dammen och det är mängder med grodyngel varje år, men troligen så jagar katten ner de små grodorna i Viskan, där mår de säkert bättre.
En bambu finns intill, och den har bestämt sig för att trivas, den växer och frodas.
Ett valnötsträd har fått en plats nära dammen, kaninerna åt nämligen upp vårt bästa lilla äppelträd och valnöten verkar ha accepterat boplatsen. Däremot har jag en magnolia som nog hellre skulle vilja komma till någon annan plats.
Hosta, dagliljor och Aklejor för att inte tala om ormbunkar trivs i dammens närhet.

Bilderna ovan togs tidigt på våren. Så här fem år senare så har bambun växt en hel del, valnöten och även magnolian har funnit sig till rätta. Vi har ju fått ett par fantastiskt varma somrar. Grodan som kanske mer kan beskrivas som padda underhåller sena sommarkvällar. Morris har funnit en plats vid en ny spalje som vi byggde för nåt år sedan. Den fick ersätta en häck som sett sina bästa dar. Nu jobbar vi på att vindruva och klematis ska trivas på spaljen.

Tidig vår 2018, snö, bambun är vintergrön och spaljén syns till höger i bild.