Musiken

Musiken som spelar roll
Musiken har alltid varit viktig i mitt liv. Tidigt var det gitarren,
Pite Group – så är det väl i tonåren, man ska spela i band, blåsorkester (althorn) och sjunga i  Fagervikskören. Piano fick vi spela hos vår granne Alida Svedberg. 
Althornet byttes till Valthorn och fick sen stor betydelse för yrkesvalet.
Trots tanken om att nåt med språk skulle bli yrkesvalet så låg Framnäs Folkhögskolas Musiklinje nära till hands, här kunde jag öva horn hela dagar och hornlärare var Åke.
Efter ett år bar det av till Göteborg och SÄMUS, Jan Ling höll i denna fantastiska nya musiklärarutbildning, den fick förstås öknamnet ”Klapp och klang” av den etablerade gamla Musikhögskolan. 2021 hade vi reunion i Göteborg på Artisten, härliga minnen.
För mig blev det tre år på en avsmalnad utbildning till horn/brass pedagog på gamla Musikhögskolan efter mina två år på SÄMUS.
Nu tar allvaret  vid, kan man jobba som hornist, eller kanske musiklärare eller språkstudier?
I Borås där jag hade haft sommarjobb vid Musikkåren sökte de ett horn och jag fick jobb på Regionmusiken./ Musik i Väst i brasskvintetten BrassaNova.
BMHEMBrassa120
Kvintetten BrassaNova inom Regionmusiken /Länsmusiken blev min hemvist i drygt 20 år. Vi hann spela drygt 3000 konserter innan politikerna tyckte att nej, professionella musiker i Borås och på många andra orter runt om i Sverige behövs nog inte. Många heltidstjänster för musiker försvann på kort tid. Detta var slutet av 90-talet.

Borås symfoniorkester ingick mer eller mindre i tjänsten. Vår chef på Regionmusiken Sture Holmgren dirigerade orkestern, jag spelar fortsatt i orkestern som nu har Joakim Gustavsson som chefsdirigent. Orkestern har mer än 100 år på nacken och behövs i Borås Kulturliv.
Artillerisextetten – fritid

Denna härliga sextett spelade på Marstrand mången sommar, utanför Tenan Grand Hotell. Mat och boende. Åke, Lars-Göran, Bengt-Åke, Martin, Bengt och på tuba och megafon Jan. Jag spelade på en Wagnertuba.
Tongångarne, studietiden
Studentikos orkester – humanister. Deltog också i spex bl.a Fantomen.

I Västerås Kammarorkester, vikarierade jag två år som musiker och hornpedagog
Göteborgs Brassband – fritid
Bengt Eklund trumpet / lärare/ professor, ville skapa ett brassband, och undrade om jag kunde vara med på althorn, efter hans övertalningsförmåga så var vi några som testade detta.
Turneer till Japan och Australien var härliga upplevelser.

Inhopp i både Göteborgssymfoniker och Storans orkester. Mölndals Musikkår, Hemvärnets Musikkår, Uddevalla Kammarorkester m.fl.
Fantastiska turnéer både när och fjärran hanns med under dryga 20 år som yrkesmusiker, Japan, Australien, Mexiko var mest långväga.
Vad tar man sig för som uppsagd musiker? Jag studerade till Dataekonom på Högskolan i Borås och hann arbeta några år som itkonsult bland andra hos IST i Växjö.
Kohorn och näverlur på Grundsjön en stilla afton är inte heller så dumt. Roligt hade vi i också i vår trädgård i Roknäs med hornkvartett i det fria featuring bl a Barry Tuckwell i samband med hornkurs på Framnäs Folkhögskola.

Musicerandet frigör ämnen i hjärnan som gör att vi mår bra.

Fritös/Senior/ 
Från 2015 kom jag att ägna mer tid åt musicerandet. Jag valde seniorlivet vid 63 och kunde ägna mig åt att musicera vidare.
Borås Symfoniorkester
Blåskvintetten (no name) Livskvalitet att få spela här.
Gothia Concentus – symfonisk orkester, spelar en del filmmusik,
Lundby Symfoniorkester
Lerums Kammarblåsare
Oskar Fredriks Sinfonietta
Sweden Symphony Orchestra , bland annat på turné med Robert Wells, men att spela med symfoniorkester på SWEDEN ROCK var lite av en upplevelse.
Jag var också engagerad i Kulturens Bildningsverksamhet fram till avvecklingen 2024.
Näverlursgänget från Föreningen Årets Näverlur som spelar på Kulturkalaset i Göteborg har blivit tradition, vi delar ut ett näverlursstipendium varje år för att främja att det ska finnas en näverlurstillverkare i landet.
Har du behov av en hornist/lurspelare emellanåt kan du maila mig.