Roknäs

Roknäs är en by utanför Piteå där vi  växte upp på femtiotalet. Vår mor och far är också uppväxta i byn. Båda våra föräldrar blev byn trogna till sina sista andetag. Själv begav jag mig söderut för att studera musik och trivdes från första stund i min studiestad som blev Göteborg. Min bror är bygden trogen men bor inne i Piteå.
Roknäs har jag under alla år besökt minst två gånger per år, under de senaste tio åren minst fyra gånger per år.
Roknäs var och är en fantastisk by att växa upp i. Vårt hem låg mitt emot Hembageriet (finns inte kvar som bageri längre) och på samma väg låg den skola som vi började våra studier i. Skolan är sedan länge riven, men den finns i våra minnen. Min första skolklass bestod av sex tjejer. Det var den typ av skola där två klasser var ihopslagna, så då blev vi ju några fler. 100 m till skolan i första till tredje klass. 100 m åt andra hållet, fast vi genade över Hembageriets gård, där låg Bönhuset. Hit fick vi gå till Söndagsskolan, men viktigast för mig var att jag fick undervisning i althornspel av duktiga lärare från Framnäs Folkhögskola. Hos vår granne på andra sidan vägen Alida Svedberg ordnades så att vi fick lära oss spela piano,  i bönhuset fick vi också lära oss spela gitarr.
Vårt hem var alltid öppet för alla våra kompisar, där fanns alltid bullar, varm korv och sockerdricka.
Idag är Bönhuset omvandlat till Byagård, en fin samlingslokal för alla bybor med mycket aktiviteter.
Roknäs har också en annan sevärdhet i form av en kvarn. Roka Kvarn, här finns trevliga aktivteter sommartid som paltservering med underhållning. Byaföreningen ordnar också Våffelkvällar på Karlahatten som ligger ett par kilometer bort i skogen mot Karlamark.
Nedan ser du ladan som är vanlig i pite-bygden, en interiör från kvarnen och en bild på Roka Kvarn. Norrbottens landskapsblomma: Åkerbär. Mitt föräldrahem och en skylt med vägnamnen på vägstumpar som tidigare bara hade namn i folkmun.
Bestående minne från Roknäs är att här kan man njuta av tystnad, sommarnattens ljus är något man unnar fler att få uppleva.
Byabladet i Roknäs . http://www.roknäs.se